Omega 3 concentrate

Itt vagy:
"Az egészség alfája és omegája"
A tenger élővilága nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem számtalan egészséget védő anyag forrásául is szolgál. Ismerkedjen meg egy olyan készítménnyel, melynek alapanyagai a tengerekből és óceánokból származnak, és nagymértékben támogatják szervezetünk egészséges működését.
Részletek
Omega 3 concentrate termék leírása

Esszenciális zsírsavak

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, van-e összefüggés az étrend, illetve a szív- és érrendszeri betegségek között, s ha igen, milyen. Bang, Dyerberg és munkatársaik felfigyeltek arra, hogy Grönland nyugati részének eszkimó lakossága alig ismeri ezeket a betegségeket, étrendjük viszont rendkívül gazdag halban és a tenger különféle gyümölcseiben. A tudomány nyelvén megfogalmazva: az eszkimók étrendjében alig van szénhidrát, viszont viszonylag sok benne a fehérje és a zsír. Igen ám, de a fejlett társadalmak Európától Amerikáig ugyancsak fehérje- és zsírdús táplálékon élnek, egészségüket mégis elsősorban a szívbetegségek veszélyeztetik.
Mi lehet a magyarázat? A különbség éppen abban rejlik, hogy az eszkimók ételeiben nagy mennyiségű tengeri eredetű fehérje és zsír található, ezekben pedig sok a hosszú szénláncú, telítetlen, úgynevezett omega-3 zsírsav. Az eszkimók az említett állatok fogyasztásával legalább 10-szer több omega-3 zsírsavat vesznek magukhoz, mint a közép-európai emberek.
Az omega-3-zsírsavak fogyasztása megfelelő mennyiségben (napi 5-8 g) tehát mindenképpen hasznos, mert számottevően hozzájárul a vér normál trigliceridszintjének megtartásához, az egészséges szívműködéshez, illetve a normális véralvadás folyamatához. Az omega-3 zsírsav (pontosabban a dokozahexaénsav-DHA) a magzati korban is nagyon fontos, mert szükséges az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez. Kismamák számára ezért különösen ajánlható.
Fő természetes forrásai a tengeri halak (a makréla és a lazac). A hazai, édesvízi halak közül a busa (Hypophthalmichthys molitrix and Hypophthalmichthys nobilis) nagyobb mennyiségben, míg a kecsege és az angolna kisebb adagban tartalmaz omega-3 zsírsavakat.

FIGYELEM!
A telítetlen zsírsavak fokozottan érzékenyek a szabadgyökök károsító hatásaira, ezért aki jelentősebb mennyiségben fogyaszt omega-3 zsírsavakat, annak ajánlott az antioxidáns-kiegészítés.

Omega 3 concentrate termékhez kapcsolódó cikkek
Omega 3 - Az ősember még ette!
Az esszenciális zsírsavak két fontos csoportja az omega3 és omega6. Ezekből 1:1 arány kívánatos a szervezeten belül. „Tudta” is ezt az ősember, és nagyjából ennek megfelelően táplálkozott. Napjainkra azonban már szinte csak az eszkimók tartják ezt az arányt. Az ő étrendjükben jelentős arányt kitevő halak, fókák és egyéb tengeri állatok húsa ugyanis sok omega3 zsírsavat tartalmaz. Ezzel szemben az európaiaknál 40-50-szer annyi omega6 kerül a szervezetbe, mint omega3. A következmény: az eszkimóknál 400-szor ritkább a szívinfarktus előfordulása, mint az európaiaknál. Az európaiaknál sokkal több a súlyos gyulladásos kórkép is, az allergia, asztma, reumás folyamatok, krónikus vastagbélgyulladás.
Teljes cikk
Az embert élete során sokféle mechanikai, vegyi, biológiai károsító hatás éri. Ezekre a szervezet gyulladással válaszol, melynek kifejezett célja a károsodás helyének elhatárolása az ép szövetektől, és a károsító hatás mielőbbi megszüntetése. A helytelen életmód és táplálkozás, a környezetszennyezés és a természetes öregedés negatív hatásai krónikus gyulladások kialakulásához vezet, mely nagyfokú életminőség-romlást okoz. A gyulladás hevessége és időtartama nagyban függ a táplálkozástól, mivel a gyulladás során felszabaduló anyagok (prosztanoidok) agresszivitása a táplálék zsírösszetételétől függ. Ezek az ún. „gyulladásközvetítők” a gyulladásban betöltött szerepükön kívül fontos szabályzói a keringési- és immunrendszernek, valamint a zsíranyagcserének.

A molekuláris háttér az, hogy az omega6-ból – melyet pl. a nagyon népszerű és szerencsétlenül népszerűsített margarin ill. napraforgóolaj tartalmaznak bőségesen –, sokkal agresszívebb prosztanoidok keletkeznek, mint az omega3-ból, melynek az lenne a rendeltetése, hogy „csillapítsa” a másik hatásait. Ebből kifolyólag napjaink étrendje, mely szinte kizárólag omega6-ot tartalmaz, eleve elrendeli, hogy a legkisebb sérülés, fertőzés, vagy a környezetszennyezés révén a szervezetben felhalmozódó mérgek hatása, a lehető legagresszívabb gyulladásos választ vonja maga után, mely jobb híján esetenként nem múlik el, hanem krónikussá válik. Ráadásul az omega6 zsírsavakból egyéb kellemetlenségeket okozó molekulák is keletkeznek, történetesen vérlemezkék összetapadását okozó anyag, ami miatt szívinfarktus, trombózis és embólia is kialakulhat, vagy a hatékony immunműködést gátló anyag.

A megoldás kézenfekvő, melyet számtalan orvosi tanulmány hitelesít. Krónikus és súlyos gyulladások megelőzésére javasolt az omega3 étrendbe való felvétele pl. lenolaj fogyasztásával (íze miatt nem a gasztronómiai orgazmus kifejezett előidézője), vagy a tengeri halak (többnyire lazac) olajából készült kapszulás készítmények szedésével. A már kialakult betegségek kezelése, mely a hagyományos orvosi gyakorlatban a legtöbbször tüneti szteroid, illetőleg nem szteroid gyulladáscsökkentőkből (SAID és NSAID) áll, esetünkben az omega6 étrendből való elhagyását (margarinok, növényi olajok fogyasztásának minimálisra csökkentése), és az omega3 készítmények hosszú távú szedését jelenti. A hatás 2-3 hét múlva jelentkezik. Tapasztalatok szerint reumásoknál jelentősen mérséklődik a reggeli felkeléskori izületi merevség és fájdalom. A hatás összevethető az NSAID-ok hatásával, de nélkülözve azok mellékhatásait.

A gyulladások megszűnése mellett ajándékba kapjuk, hogy csökken az emelkedett koleszterin- és trigliceridszint, javul az immunműködés és csökken a szívinfarktus és a II-es típusú, ún. nem inzulinfüggő cukorbetegség kialakulásának kockázata. Állatkísérletekben bizonyították, hogy a rendszeresen adott omega3 jelentősen csökkenti az agresszív rákkeltő anyagokkal (mint pl. a dohányfüstben is lévő benzpirén, dimetil-benzantracén, anilin stb.) kiváltható daganatok kialakulását és növekedési sebességét is.

Javallatok: Elsősorban krónikus gyulladások és fájdalmak (pl. reuma) megelőzésére és kezelésére, szívinfarktus, trombózis, embólia, rák, cukorbetegség megelőzésére, valamint az immunműködés javítására alkalmas.

Figyelmeztetések, ellenjavallatok, mellékhatások:

* A készítménynek javasolt adagban nincsen ismert mellékhatása. Jelentősen és hosszú távon túladagolva fokozhatja a vérzékenységet, és megnöveli az agyvérzés kockázatát.
* Állandó orvosi felügyeletet igénylő krónikus betegségekben szenvedők, a készítmény szedését minden esetben beszéljék meg kezelőorvosukkal.
* Megfelelő mennyiségű antioxidáns pl. C-vitamin, E-vitamin szedése javallott.
Omega zsírsavak a gyermekekért
Halolaj a baba egészségéért. A halolaj nem csak a kisgyermekek fejlődését segíti, hanem a magzatokét is. Ha a várandósság időszakában rendszeresen fogyasztunk halolajat, azzal segítjük születendő gyermekünk szem-kéz koordinációját. Az omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag halolaj az omega-6 zsírsavakkal együtt a hormonháztartás egyensúlyától az immunműködésig, számos szervezeti „feladat” megfelelő működésére van jó hatással.
Teljes cikk
Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a szemek és az agy kialakulásában, illetve a csecsemőkori fejlődésben. Ausztrál kutatók 98 várandós nőt vontak be kísérletükbe. A kismamák egy része terhessége 20. hetétől renszeresen szedett halolajkészítményt, miközben a másik csoportnak olívaolajat adtak. A csecsemők köldökzsinór-vérmintáiból egyértelműen igazolható volt a magas omega-3, illetve omega-6 zsírsavszint.
Amikor a gyermekek két és fél évesek lettek, a kutatók megvizsgálták őket. A kicsik nyelvi készsége, illetve növekedése között nem volt jelentős különbség. A kéz-szem koordinációt felmérő vizsgálaton a halolaj készítményt szedett édesanyák gyermekei jóval kiemelkedőbben teljesítettek.

Okosabb gyerekek?
Egy nagy-britanniai kutatócsoport érdekes és meglepő eredményről számolt be négy, 8-13 éves korú gyerekkel végzett vizsgálata kapcsán: a gyerekek agya és ezzel együtt mentális képességeik hirtelen "átalakultak", miután egyszerű táplálékkiegészítőt kaptak.
A három hónapig tartó kísérlet végén a gyerekek agyáról készített felvételekből megállapították, hogy három évnyit(!) fejlődött agyuk.

Ezzel egyidőben jelentős javulás következett be olvasási készségükben, koncentrációjukban, problémamegoldási képességükben és memóriájukban. Az egyik kisfiú, aki korábban megvetette a könyveket és állandóan tévézett, kijelentette, hogy "unja" a tévét, és megszerette az olvasást.

A gyerekek omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavak kombinációját tartalmazó készítményt kaptak. Emellett bátorították őket a testmozgásra és a zsíros rágcsálnivalók és szénsavas üdítők bevitelének csökkentésére. A kísérlet végén egy olyan géppel készítettek felvételt agyukról, mely kimutatja az agyi fejlődés biokémiai jelzőanyagát, az NAA-t (N-Acetylaspartat). A magas NAA szint jelzi az agyi idegrostok növekvő számát.

Az eredmények a kutatókat is meglepték. Három hónap alatt csekély NAA növekedést vártak, de ennek mértéke akkora volt, amely normál esetben három év alatt történik meg. A gyerekek agyában több lett az idegi összeköttetések száma és nőtt az agysejtek sűrűsége is (ahhoz hasonlóan, ahogy egy fa több ágat növeszt).

Egyéb vizsgálatok bizonyították, hogy az EPA tartalmú zsírsav készítmények jól használhatók az ún. figyelemhiányos hiperaktivitásos állapottal (ADHD), dyslexiával és autizmussal küzdő gyerekek kezelésében. A korábbi kutatásokkal ellentétben nem a DHA zsírsavnak, hanem az EPA-nak van döntő szerepe az agy fejlődésében.


Omega 3 zsírsavban gazdag ételek például a lenmag, dió, mogyoró, repce és a tengeri halak de koncentrált formátumban – gélkapszulában is kapható.
Új kutatások az omega-3-ról
A depresszió és más idegrendszeri eredetű betegségek gyógyításában ígérnek előrelépést azok a kutatások, amelyek szerint e kórok hátterében egy speciális zsírsavcsoport hiánya is áll.
Teljes cikk
Mivel lehet a legpontosabban előre jelezni annak a veszélyét, hogy egy depressziós beteg öngyilkosságra készül? Egy vérvétellel – hökkentett meg sokakat a Journal of American Psychiatry című szakfolyóirat néhány héttel ezelőtti közleménye, amelyben a New York-i Columbia Egyetem kutatói azt állítják: minél kevesebb úgynevezett omega-3 zsírsav található valakinek a vérében, annál nagyobb a valószínűsége, hogy önkezével próbálja kioltani az életét.

A derűlátó jóslatot, úgy tűnik, alátámasztja, hogy a tudósok azt is kimutatták: a sok halat fogyasztók 50 százalékkal kisebb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot. Japán orvosok pedig két éve Kínában végzett kísérleteik során találtak meglepő összegfüggést az öngyilkossági kísérletek és az elkövetők vérében található omega-3 zsírsavak között.

Ez utóbbi vegyületekre egyébként eddig egészen más összegfüggésben figyeltek a tudósok. Közel fél évszázada már, hogy népegészségügyi statisztikákból kitűnt: miközben a civilizált világban egyre magasabb a szív- és érrendszeri eredetű halálozás, a jóformán csak tengeri állatokat fogyasztó eszkimók körében ez a betegség szinte ismeretlen. Kiderült, a védőfaktor az omega-3-nak nevezett zsírsavcsoport. Ilyet a szervezet nem tud előállítani, de megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen.

Táplálkozástani kutatások szerint elődjeink eledelében az omega-3 és a szintén fontos omega-6 zsírsavak 1–2 millió éven át azonos arányt képviseltek, ám mára a növényi olajok és az állati húsok túlzott fogyasztása miatt az előbbi zsírsavak aránya huszadára csökkent. Vagyis a civilizált világ túltápláltsága csak látszólagos, valójában omega-3-hiányban szenved az emberiség jó része, ami számos civilizációs betegség (egyik) oka lehet. Ennek nyomán további összefüggéseket kezdtek pedzegetni az 1960–1970-es években, amikor epidemiológusok kimutatták, hogy ahol magas a szív- és érrendszeri eredetű halálozás, ott gyakori a depresszió is, és ahol a nagy halfogyasztás miatt alacsony a szívhalálozás, ott az említett kóros lelkiállapot is ritka.

A depresszióval és a halakban található zsírsavakkal kapcsolatban aztán 1995-ben a már említett Joseph Hibbeln és egy amerikai kutatótársa fogalmazta meg először azt a hipotézist, hogy az omega-3 hiányának komoly szerepe lehet a depresszió, a mániás depresszió és a szülés utáni mélabú kialakulásában. Nem sokkal e vizsgálatokat követően egy másik amerikai pszichiáter, Andrew L. Stoll Omega-3-kapcsolat (The Omega-3 connection) című könyvében azt állította, hogy a mániás depressziósok esetében a betegség kiújulásának megakadályozására bevetett, ám sok mellékhatással járó úgynevezett hangulatstabilizáló szereket hatásosan válthatja ki az említett zsírsavak bevitele. Nem meglepő, hogy hamarosan a mániás depresszióról (más néven: bipoláris betegségről) is kiderült, gyakorisága összefügg a halfogyasztással.

A természetben előforduló, ezért szabadalommal nem védhető zsírsavakra eddig mégis kevesebb kutatói figyelem jutott, mint amennyit a terület úttörői szerint megérdemelnének. Egy angol orvoscsoport például 2002-ben egy hét éve semmilyen gyógyszerre nem reagáló, súlyos depressziótól, szociális félelmektől és gyakori öngyilkossági késztetésektől szenvedő férfi esetéről számolt be, aki az egyik omega-3 zsírsavfajtával, az EPA-val kezelve már egy hónap után komoly javulást mutatott, 9 hónap alatt pedig teljesen meggyógyult. Malcolm Peet angol pszichiáter és kollégái ugyanezt ellenőrzött körülmények közt is megismételték, és az antidepresszáns-kezelésre nem javuló betegek több mint kétharmadánál tapasztaltak gyógyulást 12 hét alatt napi 1 gramm EPA adagolásával. Hasonló eredményeket azóta gyermekkori és szülés utáni depresszióban szenvedők esetében is produkáltak egyes kutatások.

Az omega-3 jótékony hatását hirdető kutatók a szépen hangzó eredményeket ráadásul azzal is megtoldták, hogy a szív- és érrendszeri betegségeken és a depresszión kívül más, súlyos kórok esetében is omega-3-hiányról számoltak be az utóbbi évek tudományos közleményei. Skizofrén betegekkel kínai kutatók már értek is el sikereket zsírsavpótlás révén, de hiperaktivitásban, szklerózis multiplexben, allergiában és asztmában, autoimmun betegségekben vagy prosztatarákban szenvedők esetében is jellemző állítólag az omega-3-hiányos vérkép.

Nem biztos azonban, hogy máris csodaszerként kell tekinteni e zsírsavakra. A depresszió például korántsem azonos az omega-3-hiánnyal, még ha a kutatók nagy többsége tényként fogadja is el, hogy ez az állapot olyan agyműködési zavarokat okozhat, amelyek rontják a stresszel, a veszteségekkel és kudarcokkal való megküzdés hatékonyságát, a kialakuló tehetetlen állapot pedig depresszióhoz vezethet. Gordon Parker ausztrál professzor, a depresszió kutatására és kezelésére specializálódott Black Dog Intézet igazgatója és munkatársai is türelemre intettek a Journal of American Psychiatryban nemrég megjelent összefoglalójukban. Az ígéretes eredmények elismerése mellett további igazoló vizsgálatokat várnak számos, még megválaszolatlan kérdés tisztázására. Például, hogy az omega-3 antidepresszív hatású-e, vagy csupán kiegészítő kezelésre alkalmas, valamint hogy mennyire hatásos hosszú távon, és alkalmazható-e mentális zavarok megelőzésére is.
Omega 3 concentrate hatóanyag/gélkapszula:
Adagolás: 1-3 gélkapszula naponta
Kiszerelés: 100 gélkapszula
Kisker egységár: 82.- HUF /db
Kedvezményes egységár: 62.- HUF /db
OÉTI szám: 4595/2009.
Bónusz pont: 154 BP
Kisker ár: 8.215,- HUF
Kedvezményes ár: 6.180,- HUF
Vissza
Tárhely szolgáltató: Innomedio